V priebehu rokov si sacharidy získali zlú povesť. Ľudia si ich často spájajú s prírastkom hmotnosti, cukrovkou 2. typu a množstvom iných zdravotných stavov.
Áno, je pravda, že spracované potraviny s vysokým obsahom cukru a rafinovaných obilnín zvyčajne nemajú dôležité vitamíny a minerály. Avšak mnohé potraviny bohaté na živiny a vlákninu môžu byť pre vás skutočne veľmi dobré.
Zatiaľ čo diéty s nízkym obsahom sacharidov môžu byť pre niektorých ľudí prospešné, nie je dôvod úplne sa vyhýbať potravinám s vysokým obsahom sacharidov.
Tu je 7 potravín s vysokým obsahom sacharidov, ktoré sú neuveriteľne zdravé:
1. Quinoa
Quinoa je výživné semeno, ktoré sa stalo neuveriteľne populárnym medzi spotrebiteľmi, ktorí sú si vedomí svojho zdravia. Je klasifikovaný ako pseudocereálie, čo je semeno, ktoré sa pripravuje a konzumuje ako zrno.
Varená quinoa obsahuje 70% sacharidov, čo z nej robí jedlo s vysokým obsahom sacharidov. Je však tiež dobrým zdrojom bielkovín a vlákniny. Quinoa je bohatá na mnoho minerálov a rastlinných zlúčenín a je spájaná s rôznymi zdravotnými výhodami, vrátane zlepšeného riadenia krvného cukru a zdravia srdca.
Navyše neobsahuje žiadny lepok, čo z neho robí obľúbenú alternatívu pšenice pre tých, ktorí majú bezlepkovú diétu. Quinoa je tiež veľmi sýta, pretože má relatívne vysoký obsah vlákniny a bielkovín. Z tohto dôvodu môže pomôcť podporiť zdravú reguláciu hmotnosti a zdravie čriev.
2. Ovos
Ovos je neuveriteľne zdravé zrno a skvelý zdroj mnohých vitamínov, minerálov a antioxidantov. Surový ovos obsahuje 70% sacharidov. Jedna šálka (81 gramov) obsahuje 54 gramov sacharidov, vrátane 8 gramov vlákniny. Majú obzvlášť vysoký obsah špecifického typu vlákniny nazývanej ovsený beta glukán.
Ovos je tiež relatívne dobrým zdrojom bielkovín a obsahuje viac bielkovín ako väčšina obilnín.vVýskum naznačuje, že konzumácia ovsa môže znížiť riziko srdcových ochorení znížením hladiny cholesterolu. Konzumácia ovsa môže tiež znížiť hladinu cukru v krvi, najmä u ľudí s cukrovkou 2. typu. Okrem toho je ovos veľmi sýty, čo by mohlo pomôcť podporiť zdravú reguláciu hmotnosti.
3. Pohánka
Rovnako ako quinoa, aj pohánka je považovaná za pseudocereálie. Napriek svojmu názvu nie je pohánka príbuzná pšenici a neobsahuje lepok. Surová pohánka obsahuje 75 gramov sacharidov, zatiaľ čo varené pohánkové krúpy obsahujú približne 19,9 gramov sacharidov na 100-gramovú porciu.
Pohánka je veľmi výživná, obsahuje bielkoviny aj vlákninu. Má tiež viac minerálov a antioxidantov ako mnohé iné obilniny. Štúdie na ľuďoch a zvieratách navyše naznačujú, že môže byť obzvlášť prospešný pre zdravie srdca a reguláciu cukru v krvi.
4. Sladké zemiaky
Batáty sú lahodná, výživná hľuza alebo koreňová zelenina. Pol šálky (100 gramov) roztlačených, varených sladkých zemiakov so šupkou obsahuje asi 20,7 gramov sacharidov, ktoré pozostávajú zo škrobu, cukru a vlákniny.
Sladké zemiaky sú tiež bohatým zdrojom vitamínu A, vitamínu C a draslíka. A čo viac, sú plné antioxidantov, čo sú zlúčeniny, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály vo vašich bunkách, aby vás chránili pred chronickými ochoreniami.
5. Červená repa (cvikla)
Cvikla je fialová koreňová zelenina. Aj keď sa celkovo nepovažujú za vysoký obsah sacharidov, majú veľa pre neškrobovú zeleninu. Surová a varená repa obsahuje asi 10 gramov sacharidov na 100 gramov, najmä z cukru a vlákniny. Sú tiež plné vitamínov a minerálov spolu so silnými antioxidantmi a rastlinnými zlúčeninami.
Repa má tiež vysoký obsah anorganických dusičnanov, ktoré sa vo vašom tele premieňajú na oxid dusnatý. Oxid dusnatý znižuje krvný tlak a môže znížiť riziko viacerých ochorení.
Cviklová šťava má tiež veľmi vysoký obsah dusičnanov a športovci ju niekedy používajú na zvýšenie fyzického výkonu. Je to preto, že oxid dusnatý uvoľňuje vaše krvné cievy a umožňuje tak účinnejšie prúdenie kyslíka počas cvičenia.
6. Fazuľa
Fazuľa patrí do čeľade strukovín a patrí do skupiny fazule obyčajnej. Varené fazule obsahujú asi 21,5 gramov sacharidov na 100 gramov, vo forme škrobov a vlákniny. Táto strukovina má tiež vysoký obsah bielkovín.
Fazuľa je dobrým zdrojom mnohých vitamínov, minerálov a rastlinných zlúčenín. Sú tiež bohaté na antioxidačné zlúčeniny vrátane antokyánov a izoflavónov. Medzi ich početné prínosy pre zdravie patrí lepšia regulácia krvného cukru a znížené riziko rakoviny hrubého čreva.
7. Cícer
Cícer patrí do rodiny strukovín. Varený cícer obsahuje 27,4 gramov sacharidov na 100-gramovú porciu spolu s takmer 8 gramami vlákniny. Sú tiež dobrým zdrojom rastlinných bielkovín. Cícer obsahuje veľa vitamínov a minerálov vrátane železa, fosforu a vitamínov skupiny B.
Nielenže sa cícer spája so zlepšením zdravia srdca a trávenia, ale niektoré štúdie v skúmavkách naznačujú, že môže tiež pomôcť chrániť pred určitými typmi rakoviny. Je však potrebný ďalší výskum na ľuďoch.
Existuje veľa ďalších potravín, ktoré majú vysoký obsah sacharidov ako sú banány, jablká, pomaranče, čučoriedky,...
Comments