Čo je to Cícer?
Cícer, ktorý je tiež známy ako fazuľa garbanzo, je klasifikovaný ako strukoviny. Cícer sa však považuje za zeleninu aj bielkovinu, pretože je veľmi výživný. Niektorí ho dokonca považujú za superpotravinu.
Nutričný profil
Jedna šálka cíceru má:
269 kalórií
14,5 gramov (g) bielkovín
4,25 g tuku
44,9 g sacharidov
12,5 g vlákniny
80,4 miligramov (mg) vápnika
4,74 mg železa
78,7 mg horčíka
276 mg draslíka
11,5 mg sodíka
Prečo je cícer taký zdravý?
Cícer je to, čo je známe ako kompletný proteín, pretože obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré sú stavebnými kameňmi, ktoré pomáhajú nášmu telu správne fungovať. Cícer je tiež vynikajúcim zdrojom neživočíšnych bielkovín. Je skvelý pre vegetariánov a vegánov.
Okrem toho je cícer plný vitamínov a minerálov. Obsahuje cholín, ktorý pomáha vášmu mozgu a nervovému systému plynulo fungovať, ako aj folát, horčík, draslík a železo. Pre správnu mieru má cícer tiež vysoký obsah vitamínu A, E a C.
Zdravotné Benefity
1. Podporuje kontrolu hmotnosti
Cícer má vysoký obsah vlákniny. V skutočnosti porcia jednej šálky predstavuje „približne takmer polovicu odporúčaného denného príjmu vlákniny pre dospelých. To podporuje sýtosť, aby ste sa neprejedali. To môže pomôcť ľuďom schudnúť, ak sa o to snažia alebo si udržať svoju váhu.
2. Môže zabrániť zápche
Keďže cícer má vysoký obsah vlákniny, pomáha tiež predchádzať zápche – čo má ďalší bonus v udržiavaní vášho gastrointestinálneho (črevného) zdravia v špičkovej forme.
3. Podporuje kardiovaskulárne zdravie
Cícer má prirodzene veľmi nízky obsah sodíka a neobsahuje cholesterol. Je tiež dobrým zdrojom polynenasýtených tukov. Polynenasýtené tuky pomáhajú kontrolovať a znižovať hladinu cholesterolu, čo následne znižuje riziko vzniku srdcových chorôb.
4. Kontroluje hladinu cukru v krvi
Cícer má nízky glykemický index, čo znamená, že je to potravina, ktorá vám nezvýši hladinu cukru v krvi. Je to skvelé jedlo, ak má niekto problémy s reguláciou hladiny cukru v krvi.
5. Skvelá náhrada pre každého, kto má intoleranciu na lepok
Ľudia žijúci s celiakiou si vyvinú citlivosť na lepok, čo môže sťažiť výber stravy. Cícer je však skvelá možnosť keďžeje prirodzene bezlepkový.
Sú cícerové cestoviny alebo múka rovnako zdravé ako konzumácia cíceru?
Na rozdiel od iných potravín ponúka cícer zdravotné výhody bez ohľadu na to, ako ho konzumujete, pretože živiny v strukovinách vždy zostávajú biologicky dostupné, čo znamená, že vaše telo z nich môže ťažiť pozitívne. Spôsob, akým ich jete, v skutočnosti nemení ich nutričný profil.
Rovnaká flexibilita platí pre cícerové cestoviny alebo cícerovú múku. Obe možnosti sú zdravšie ako bežné cestoviny z bielej múky a zdraviu prospešné pri každom spôsobe, akým ich pripravíte.
Zdroj:
Comments